Λαογραφικό Μουσείο


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019

Στα πλαίσια των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λόγια και Χορός στο Δέντρο» πραγματοποιήθηκαν και εφέτος οι τριήμερες εκδηλώσεις από τις 13 έως τις 15 Αυγούστου όπως είχαν ανακοινωθεί στο 70ο τεύχος του περιοδικού «ΕΚΦΡΑΣΗ» από το Δ.Σ του συλλόγου.

Την Τρίτη 13 Αυγούστου στο λαογραφικού μουσείο και στον χώρο της πλατείας  απέναντι από αυτό, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία  η παρουσίαση παρασκευής τσίπουρου και παραδοσιακών εδεσμάτων.  Στην πλατεία του λαογραφικό μουσείου στήθηκε ένα τεράστιο τραπέζι με παραδοσιακές πίτες και τσίπουρο. Κάτω από το λαογραφικό μουσείο δίπλα από την βρύση της γυφτόβρυσης μέλη του συλλόγου έστησαν το παραδοσιακό καζάνι παρασκευής τσίπουρου. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Κουζής Γιώργος με  το μέλος κο Ευθυμίου Νικό εξήγησαν την διαδικασία και απάντησαν στις ερωτήσεις όσων παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μουσείο και την έκθεση φωτογραφίας που διοργανώθηκε, με θέμα «Οικογενειακές φωτογραφίες και τοπία του χωριού μας». Με το φωτογραφικό υλικό που μας παραχωρήθηκε θα δημιουργηθούν albums τα οποία θα μείνουν στις προθήκες του μουσείου.

Εκ μέρους του Δ.Σ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις κυρίες που προετοίμασαν τις πίτες που γευτήκαμε.  

Αφροδιτη Πατσογιαννη, Βασιλική Βλάχου,  Γεωργια Γ Πατσογιάννη, Δώρα Τσιαντή, Ειρηνη Φέγγου, Ελένη Παπασπύρου, Μαρια Φεγγου Καπνια, Φωτεινή Κυριλλή, Φωτεινη Πατσογιαννη και Χριστίνα Τσιαντή.

Βλάχος Π Δημήτρης.
Ασπρόπυργος 20/8/19































 







Πρόσκληση σε εκδρομή την ημέρα του Αγίου Ρωμανού.


Ο σύλλογος Ασπροπυργιωτών Ευρυτανίας "Ο Αγιος Γεώργιος" στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Ρωμανού,  διοργανώνει εκδρομή στο χωριό μας με σκοπό να παραστούμε στην θεία λειτουργία  που θα τελέσει ο πατέρας Νικόλαος στο ομώνυμο εκκλησάκι. 
Τα έξοδα μετακίνησης καλύπτονται από τον σύλλογο. 
Η πραγματοποίηση της εκδρομής θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή. 
Παρακαλούμε ενημερώστε μας για την συμμετοχή σας τηλεφωνικά ή με email.

Λεπτομέρειες θα κοινοποιηθούν με νεότερη ανάρτηση.


Βλάχος Δημήτρης
24/11/2018

Η επικοινωνία μπορεί να γίνεται στα παρακάτω τηλέφωνα 
Κουζή Γιώργο: 6940609602
Καψογεώργου Αθηνά: 210 2635869
Πατσιογιάννη Μπάμπη: 6977334411

Βλάχο Δημήτριο: 6937256366 

και ηλεκτρονικά στο email antranovites@gmail.com


Βιογραφία Αγίου Ρωμανού.

Ο νέος οσιομάρτυρας Ρωμανός, καταγόταν από την περιοχή του Καρπενησίου και κατά πάσα πιθανότητα από το χωριό Ανδράνοβα, που σήμερα καλείται Ασπρόπυργος. Ανατράφηκε από γονείς φτωχούς και αγράμματους, αλλά ευσεβείς και παρέμεινε και ο ίδιος αγράμματος.

Κάποτε ήλθε σαν προσκυνητής στους Αγίους Τόπους, στη Μονή του Αγίου Σάββα, όπου άκουσε διηγήσεις για νεομάρτυρες της πίστης και έτσι τον κατέλαβε ο πόθος του μαρτυρίου. Πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου ομολόγησε με θάρρος μπροστά στον κριτή τον Ιησού Χριστό, σαν αληθινό Θεό και σωτήρα των ανθρώπων και κατηγόρησε τον Μωάμεθ σαν παραμυθά. Τα βασανιστήρια ήταν φρικτά. Ο αρχηγός του τούρκικου στόλου, ζήτησε να του δοθεί ποινή ισόβιας δουλείας στα κουπιά των πλοίων. Κάποιοι χριστιανοί όμως, τον ελευθέρωσαν αντί χρημάτων και τον έστειλαν στο Άγιο Όρος στα Καυσοκαλύβια.

Στο Άγιο Όρος έμεινε κοντά στον Όσιο Ακάκιο τον Καυσοκαλυβίτη, όπου με προσευχή και νηστεία προπαρασκευάστηκε για το μαρτύριο. Με την ευλογία λοιπόν του πνευματικού του, μοναχός πλέον τώρα, ξεκίνησε για τους Αγίους Τόπους να μαρτυρήσει. Αλλά για να μη συμβεί κάτι κακό στον Πανάγιο Τάφο, τελικά πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί προκάλεσε τους Τούρκους, και τον έριξαν μέσα σ’ ένα ξεροπήγαδο, νηστικό για 40 μέρες. Τελικά τον αποκεφάλισαν στις 5 ή 6 Ιανουαρίου (κατά άλλους στις 16 Φεβρουαρίου) του 1694 μ.Χ.

Το Ιερό λείψανο του αγοράστηκε αντί 500 γροσιών από έναν Άγγλο πλοίαρχο και μεταφέρθηκε στην Αγγλία. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι το μαντήλι με το αίμα του Αγίου, βρίσκεται στη Μονή Δοχειαρίου. Ακολουθία του Αγίου βρίσκεται στον Κωδ. 61 σελ. 265 της Καλύβης Ιωασαφαίων στα Καυσοκαλύβια και εκδόθηκε στο Βόλο το 1937 μ.Χ.

Η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Αγίου και στις 16 Φεβρουαρίου.



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ 
Αυγουστος 2018.

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του λαογραφικού μουσείου την Κυριακή 12 Αυγούστου έγινε η παρουσίαση από τον κ. Γιώργο Γιαννίτσαρη (Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), των αρχιτεκτονικών στοιχείων του παρεκκλησίου της Ζωοδόχου Πηγής στην Βελωτούλα, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Τα σημεία που αναλύθηκαν ήταν:

·         τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των κτισμάτων
·         η χρηστικότητα τους
·         η διαρρύθμιση και εξέλιξη τους
·         η αλληλεγγύη που χαρακτήριζε τις κοινωνίες της εποχής και τον ρόλο της γυναίκας
·         η τεχνική κατάρτιση και το μεράκι που επιδείκνυαν με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, οι μάστορες και μηχανικοί της εποχής.
·         η αξία της διατήρησης και αναστύλωσης αυτών των κτισμάτων, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά των επόμενων γενιών.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο καλεσμένος μας, έδωσε μεγάλη έμφαση στο τι σημαίνει πολιτισμός,  ποιες είναι εκείνες οι πράξεις και δράσεις που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμένο άνθρωπο και κατ επέκταση μια  πολιτισμένη κοινωνία.

Εξαιρετική εντύπωση, του έκανε ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του λαογραφικού μουσείου, για το οποίο το χωριό μας πήρε αρκετές φορές συγχαρητήρια.   

Μετά το κλείσιμο της παρουσίασης, τον λόγο πήραν οι παριστάμενοι θέτοντας τα ερωτήματα τους στον κο καθηγητή.

Την Δευτέρα 13 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την παρουσίαση του έργου της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο «Δημοτικά  τραγούδια  Ευρυτανίας.Συλλογή  Σπυρ.  Δ.  Περιστέρη  1959,  1962» και την σχέση του χωρίου μας με το έργο αυτό.

Στην αρχή της παρουσίασης έγινε αναφορά στο έργο του Σπύρου Περιστέρη,  την μεταγραφή των δημοτικών τραγουδιών, τις ερευνητικές του αποστολές στην Ευρυτανία, την σπουδαιότητα του εγχειρήματος του, τις συναντήσεις και τις επαγγελματικές προτάσεις που έγιναν από εκείνον,  εκείνη την εποχή  στην Ευαγγελία Πλακία (Βεγγελιώ), το δικό μας ταλέντο στο δημοτικό τραγούδι.

Η παρουσίαση έκλεισε με παραπομπές που γίνανε στο συγκεκριμένο έργο της Ακαδημίας Αθηνών στην Βαγγελιώ , το τραγούδι «Το γαϊτανάκι – Πέρα σ’ εκείνο το βουνό» και την απάντηση του επιμελητή της έκδοσης κο Ηλιόπουλο Αναστάσιο,  που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τα τραγούδια της Βαγγελιώς, αν και έχουν καταγραφεί,  δεν έχουν συμπεριληφθεί στην παρούσα έκδοση.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η ίδια η κα Πλακιά η οποία μας έδωσε την δική της άποψη και μετά από παρότρυνση των παρευρισκόμενων μας τραγούδησε.  

Αυτές ήταν οι πρώτες εκδηλώσεις του λοαγραφικού μουσείου.

Το Δ.Σ του συλλόγου σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας και αναμένει τις δικές σας προτάσεις για τις εκδηλώσεις της επόμενης χρονιάς. 

Βλάχος Π Δημήτρης.
Ασπρόπυργος 18/8/18

      
Φωτογραφίες / Video από τις εκδηλώσεις

Κυριακή 12/8/2018 

 "Αρχιτεκτονικά στοιχεία του παρεκκλησίου της Ζωοδόχου Πηγής στην Βελετούλα 
και της ευρύτερης περιοχής."













Δευτέρα 13/8/2018

«Δημοτικά  τραγούδια  Ευρυτανίας.Συλλογή  Σπυρ.  Δ.  Περιστέρη  1959,  1962» 
και την σχέση του χωρίου μας με το έργο αυτό.