Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Συλλόγου

Εορτασμός της μνήμης του Αγίου Ρωμανού.


Στις 16 Φεβρουαρίου εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Ρωμανού στην ομώνυμη εκκλησία.

Στην πανηγυρική δοξολογία χοροστάτησε ο Πατέρας Νικόλαος με τον Δεσπότη Ευρυτανίας με το ιερατείο του και πιστούς που βρέθηκαν στην Ανδράνοβα για την ξεχωριστή τούτη ημέρα.


Μετά το πέρας της δοξολογίας στήθηκε μεγάλο γλέντι σε ψησταριά στην Βελωτά.

Βιογραφία Αγίου Ρωμανού.

Ο νέος οσιομάρτυρας Ρωμανός, καταγόταν από την περιοχή του Καρπενησίου και κατά πάσα πιθανότητα από το χωριό Ανδράνοβα, που σήμερα καλείται Ασπρόπυργος. Ανατράφηκε από γονείς φτωχούς και αγράμματους, αλλά ευσεβείς και παρέμεινε και ο ίδιος αγράμματος.

Κάποτε ήλθε σαν προσκυνητής στους Αγίους Τόπους, στη Μονή του Αγίου Σάββα, όπου άκουσε διηγήσεις για νεομάρτυρες της πίστης και έτσι τον κατέλαβε ο πόθος του μαρτυρίου. Πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου ομολόγησε με θάρρος μπροστά στον κριτή τον Ιησού Χριστό, σαν αληθινό Θεό και σωτήρα των ανθρώπων και κατηγόρησε τον Μωάμεθ σαν παραμυθά. Τα βασανιστήρια ήταν φρικτά. Ο αρχηγός του τούρκικου στόλου, ζήτησε να του δοθεί ποινή ισόβιας δουλείας στα κουπιά των πλοίων. Κάποιοι χριστιανοί όμως, τον ελευθέρωσαν αντί χρημάτων και τον έστειλαν στο Άγιο Όρος στα Καυσοκαλύβια.

Στο Άγιο Όρος έμεινε κοντά στον Όσιο Ακάκιο τον Καυσοκαλυβίτη, όπου με προσευχή και νηστεία προπαρασκευάστηκε για το μαρτύριο. Με την ευλογία λοιπόν του πνευματικού του, μοναχός πλέον τώρα, ξεκίνησε για τους Αγίους Τόπους να μαρτυρήσει. Αλλά για να μη συμβεί κάτι κακό στον Πανάγιο Τάφο, τελικά πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί προκάλεσε τους Τούρκους, και τον έριξαν μέσα σ’ ένα ξεροπήγαδο, νηστικό για 40 μέρες. Τελικά τον αποκεφάλισαν στις 5 ή 6 Ιανουαρίου (κατά άλλους στις 16 Φεβρουαρίου) του 1694 μ.Χ.

Το Ιερό λείψανο του αγοράστηκε αντί 500 γροσιών από έναν Άγγλο πλοίαρχο και μεταφέρθηκε στην Αγγλία. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι το μαντήλι με το αίμα του Αγίου, βρίσκεται στη Μονή Δοχειαρίου. Ακολουθία του Αγίου βρίσκεται στον Κωδ. 61 σελ. 265 της Καλύβης Ιωασαφαίων στα Καυσοκαλύβια και εκδόθηκε στο Βόλο το 1937 μ.Χ.

Η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Αγίου και στις 16 Φεβρουαρίου.Το πανηγύρι της Θεοτόκου στις 8 Σεπτέμβρη.


Είναι κάποια χρόνια τώρα που οι συγχωριανοί μας, που βρίσκονται ακόμη στο χωριό στις αρχές Σεπτέμβρη, οργανώνονται και αναβιώνουν το παλιό πανηγύρι του χωριού μας «στις οκτώ» στη Θεοτόκο.

Φέτος, όπως πληροφορηθήκαμε, το πρωί τελέστηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία στο ναό της Θεοτόκου από τον ιερέα μας, τον πατέρα Νικόλαο, στην οποία παρέστησαν πολλοί συγχωριανοί.

Το απόγευμα στον στολισμένο γιορταστικά περίβολο της εκκλησίας οργανώθηκε
τρικούβερτο γλέντι. Καλή μουσική, πλούσιοι μεζέδες και καλή διάθεση, άναψαν το κέφι για γλέντι και χορό,
που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Και βέβαια, ο πατήρ Νικόλαος έσυρε πρώτος
τον χορό, όπως γινόταν πάντα με τον ιερέα στα παλιά πανηγύρια.

Συγχαίρουμε όλους τους συγχωριανούς που ανέλαβαν την πρωτοβουλία και οργάνωσαν
αυτή την εκδήλωση. Πάντα άξιοι!

Χρόνια πολλά! Και του χρόνου με υγεία και καλή διάθεση!

Ευχαριστούμε τον κο Ευθυμίου για το video που μας έστειλε.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
«ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ»
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019

Την επομένη των  πολιτιστικών εκδηλώσεων  του λαογραφικού μουσείου (Τετάρτη 14 Αυγούστου), οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με πρωταγωνιστές τα παιδιά του χωριού που συναγωνίστηκαν στο τρέξιμο και σε άλλα ενδιαφέροντα παιχνίδια που διοργάνωσαν οι κες Βαρβάρα και Αθηνά Καψογιώργου και Αγγελική Παπασπύρου. 

Η βραδιά έκλεισε με την απονομή των μεταλλίων σε όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στα αγωνίσματα και το σπάσιμο της πινιάτας .. έτσι  για να γλυκαθούμε λιγάκι.

Την Τετάρτη 15 Αυγούστου, ημέρα γιορτής για την ορθοδοξίας. Οι Aσπροπυργιώτες  μαζεύτηκαν στην εκκλησία της Θεοτόκου όπου ο πατέρας Νικόλαος λειτούργησε και άγγιξε τις καρδιές  των παρευρισκόμενων μιλώντας για τα πατήματα  της Παναγίας προς την αιώνια ζωή. Το βράδυ όπως κάθε χρόνο συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία του χωριού. 

Η βραδιά ξεκίνησε με την απονομή των βραβείων Αλέκου και Μαρίας Κολοκυθά στους εισαχθέντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. 

Την απονομή των βραβείων έκαναν οι:

Κουζής Γιώργος
Πατσιοκώστας Αθανάσιος
Πατσιοκώστα Τούλα
Παπακωστόπουλος Γιώργος και η σύζυγος του
Σοφία σύζυγος Δημήτρη Παπακωστόπουλου
Μπακογιάννης Γιάννης και η σύζυγος του Ελένη

Μετά την ολοκλήρωση της απονομής των βραβείων τον λόγο πήρε ο κος Δημήτρης Παπακωστόπουλο καλωσορίζοντας τον κόσμο και ανοίγοντας την γιορτή.

Η φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην μνήμη των συγχωριανών μας που έφυγαν.

Αθανάσιο Φιλίππου Πατσογιάννη
Αθανάσιο Νικολάου Πατσογιάννη
Βασιλική Νικολάου Πατσογιάννη
Ελένης Γιαννοπούλου
Βασίλη Παπασπύρου
Βασίλη Πατσιοκώστα

Στις οικογένειες των τεθνεώτων εκφράζουμε τα πιο βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια μας.
Καλό Παράδεισο.

Βλάχος Π Δημήτρης.

Ασπρόπυργος 20/8/19ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
«ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ»
Αύγουστος 2018

Την Τρίτη 14 Αυγούστου μετά το πέρας του εσπερινού, πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους.

Αν και ο καιρός εφέτος ήταν αρκετά «σκληρός» με εμάς, την τελευταία στιγμή μας έκανε το χατίρι και όλα ήταν έτοιμα να υποδεχτούν τους μελλοντικούς πρωταθλητές του στίβου και της ζωής.

Το μεγάλο αγώνισμα ένα, αγώνες δρόμου, και τα παιχνίδια πολλά.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε κατηγορίες, ανά ηλικία και έλαβαν μέρος σε έναν αγώνα ταχύτητας, όπου μεγαλύτερη αξία από την πρωτιά έχει η συμμετοχή, η προσπάθεια και η επιμονή να μην τα παρατήσεις και να φτάσεις στο τέλος.

Στην συνέχεια αφού οι συμμετέχοντες ξεκουράστηκαν, συμμετείχαν ανά ομάδες σε διάφορα πρωτότυπα παιχνίδια ταχύτητας και δεξιοτήτων, που με επιτυχία διοργάνωσαν μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Η βραδιά έκλεισε με το σπάσιμο της πινιάτας και την απονομή αναμνηστικών μεταλλίων όσων παιδιών έλαβαν μέρος στους αγώνες δρόμου.

Κλείνοντας εκ μέρους του Δ.Σ θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Κατερίνα Πρεβεζάνου για την συμμετοχή της και την διοργάνωση των αγωνισμάτων / παιχνιδιών που έλαβαν μέρος τα παιδιά μας.


Βλάχος Π Δημήτρης.
Ασπρόπυργος 18/8/18


Τρίτη 14/8/2018
Εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους.
  


 

Την Τετάρτη 15 Αυγούστου, ημέρα γιορτής για την ορθοδοξία. Οι Ασπροπυργιώτες  μαζεύτηκαν στην εκκλησία της Θεοτόκου όπου ο πατέρας Νικόλαος λειτούργησε και άγγιξε τις καρδιές  των παρευρισκόμενων ακούγοντας τα πατήματα  της Παναγίας προς την αιώνια ζωή.

Το απόγευμα μετά το τέλος μιας ισχυρής βροχόπτωσης άρχισαν οι ετοιμασίες στην πλατεία του χωριού για την έναρξη της εκδήλωσης  «Λόγια και Χορός στο Δέντρο».

Αυτή η εκδήλωση ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς μαζί μας βρίσκονταν ο εμπνευστής των εκδηλώσεων κος Δημήτρης Παπακωστόπουλος και τα παιδιά του Αλέκου και της Μαρίας Καλοκυθά Ανδρέας και Ελένη, εμπνευστές των ομωνύμων βραβείων.

Πριν την έναρξη των εκδηλώσεων διαβάστηκαν σύντομα βιογραφικά σημειώματα των τιμούμενων προσώπων και απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες.

Συγκινητικά ήταν επίσης τα λόγια του κου Παπακωστόπουλου,  της Ελένης Κολοκυθά και ο χαιρετισμός που αναγνώστηκε από τον κο Γιώργο Κουζη εκ μέρους του κου Βασίλη Πατσιοκώστα για τον καλό του φίλο Αλέκο Κολοκυθά.   

Στην συνέχεια τα παιδιά του Αλέκου και της Μαρίας Κολοκυθά  ολοκλήρωσαν το πρώτο μέρος της εκδήλωσης με την απονομή των χρηματικών βραβείων  στους νεοεισαχθέντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Κλείνοντας τον λόγο πήρε η ορχήστρα του κου Μπάρκα ώστε να αρχίσουν οι χοροί που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
       
Βλάχος Π Δημήτρης.
Ασπρόπυργος 18/8/18