Εκδηλώσεις


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ.

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του λαογραφικού μουσείου την Κυριακή 12 Αυγούστου έγινε η παρουσίαση από τον κ. Γιώργο Γιαννίτσαρη (Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), των αρχιτεκτονικών στοιχείων του παρεκκλησίου της Ζωοδόχου Πηγής στην Βελωτούλα, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Τα σημεία που αναλύθηκαν ήταν:

·         τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των κτισμάτων
·         η χρηστικότητα τους
·         η διαρρύθμιση και εξέλιξη τους
·         η αλληλεγγύη που χαρακτήριζε τις κοινωνίες της εποχής και τον ρόλο της γυναίκας
·         η τεχνική κατάρτιση και το μεράκι που επιδείκνυαν με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, οι μάστορες και μηχανικοί της εποχής.
·         η αξία της διατήρησης και αναστύλωσης αυτών των κτισμάτων, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά των επόμενων γενιών.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο καλεσμένος μας, έδωσε μεγάλη έμφαση στο τι σημαίνει πολιτισμός,  ποιες είναι εκείνες οι πράξεις και δράσεις που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμένο άνθρωπο και κατ επέκταση μια  πολιτισμένη κοινωνία.

Εξαιρετική εντύπωση, του έκανε ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του λαογραφικού μουσείου, για το οποίο το χωριό μας πήρε αρκετές φορές συγχαρητήρια.   

Μετά το κλείσιμο της παρουσίασης, τον λόγο πήραν οι παριστάμενοι θέτοντας τα ερωτήματα τους στον κο καθηγητή.

Την Δευτέρα 13 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την παρουσίαση του έργου της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο «Δημοτικά  τραγούδια  Ευρυτανίας.Συλλογή  Σπυρ.  Δ.  Περιστέρη  1959,  1962» και την σχέση του χωρίου μας με το έργο αυτό.

Στην αρχή της παρουσίασης έγινε αναφορά στο έργο του Σπύρου Περιστέρη,  την μεταγραφή των δημοτικών τραγουδιών, τις ερευνητικές του αποστολές στην Ευρυτανία, την σπουδαιότητα του εγχειρήματος του, τις συναντήσεις και τις επαγγελματικές προτάσεις που έγιναν από εκείνον,  εκείνη την εποχή  στην Ευαγγελία Πλακία (Βεγγελιώ), το δικό μας ταλέντο στο δημοτικό τραγούδι.

Η παρουσίαση έκλεισε με παραπομπές που γίνανε στο συγκεκριμένο έργο της Ακαδημίας Αθηνών στην Βαγγελιώ , το τραγούδι «Το γαϊτανάκι – Πέρα σ’ εκείνο το βουνό» και την απάντηση του επιμελητή της έκδοσης κο Ηλιόπουλο Αναστάσιο,  που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τα τραγούδια της Βαγγελιώς, αν και έχουν καταγραφεί,  δεν έχουν συμπεριληφθεί στην παρούσα έκδοση.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η ίδια η κα Πλακιά η οποία μας έδωσε την δική της άποψη και μετά από παρότρυνση των παρευρισκόμενων μας τραγούδησε.  

Αυτές ήταν οι πρώτες εκδηλώσεις του λοαγραφικού μουσείου.

Το Δ.Σ του συλλόγου σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας και αναμένει τις δικές σας προτάσεις για τις εκδηλώσεις της επόμενης χρονιάς. 

Βλάχος Π Δημήτρης.
Ασπρόπυργος 18/8/18

      
Φωτογραφίες / Video από τις εκδηλώσεις

Κυριακή 12/8/2018 

 "Αρχιτεκτονικά στοιχεία του παρεκκλησίου της Ζωοδόχου Πηγής στην Βελετούλα 
και της ευρύτερης περιοχής."

Δευτέρα 13/8/2018

«Δημοτικά  τραγούδια  Ευρυτανίας.Συλλογή  Σπυρ.  Δ.  Περιστέρη  1959,  1962» 
και την σχέση του χωρίου μας με το έργο αυτό. 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
«ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ»

Την Τρίτη 14 Αυγούστου μετά το πέρας του εσπερινού, πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους.

Αν και ο καιρός εφέτος ήταν αρκετά «σκληρός» με εμάς, την τελευταία στιγμή μας έκανε το χατίρι και όλα ήταν έτοιμα να υποδεχτούν τους μελλοντικούς πρωταθλητές του στίβου και της ζωής.

Το μεγάλο αγώνισμα ένα, αγώνες δρόμου, και τα παιχνίδια πολλά.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε κατηγορίες, ανά ηλικία και έλαβαν μέρος σε έναν αγώνα ταχύτητας, όπου μεγαλύτερη αξία από την πρωτιά έχει η συμμετοχή, η προσπάθεια και η επιμονή να μην τα παρατήσεις και να φτάσεις στο τέλος.

Στην συνέχεια αφού οι συμμετέχοντες ξεκουράστηκαν, συμμετείχαν ανά ομάδες σε διάφορα πρωτότυπα παιχνίδια ταχύτητας και δεξιοτήτων, που με επιτυχία διοργάνωσαν μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Η βραδιά έκλεισε με το σπάσιμο της πινιάτας και την απονομή αναμνηστικών μεταλλίων όσων παιδιών έλαβαν μέρος στους αγώνες δρόμου.

Κλείνοντας εκ μέρους του Δ.Σ θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Κατερίνα Πρεβεζάνου για την συμμετοχή της και την διοργάνωση των αγωνισμάτων / παιχνιδιών που έλαβαν μέρος τα παιδιά μας.


Βλάχος Π Δημήτρης.
Ασπρόπυργος 18/8/18


Τρίτη 14/8/2018
Εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους.
  


 

Την Τετάρτη 15 Αυγούστου, ημέρα γιορτής για την ορθοδοξία. Οι Ασπροπυργιώτες  μαζεύτηκαν στην εκκλησία της Θεοτόκου όπου ο πατέρας Νικόλαος λειτούργησε και άγγιξε τις καρδιές  των παρευρισκόμενων ακούγοντας τα πατήματα  της Παναγίας προς την αιώνια ζωή.

Το απόγευμα μετά το τέλος μιας ισχυρής βροχόπτωσης άρχισαν οι ετοιμασίες στην πλατεία του χωριού για την έναρξη της εκδήλωσης  «Λόγια και Χορός στο Δέντρο».

Αυτή η εκδήλωση ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς μαζί μας βρίσκονταν ο εμπνευστής των εκδηλώσεων κος Δημήτρης Παπακωστόπουλος και τα παιδιά του Αλέκου και της Μαρίας Καλοκυθά Ανδρέας και Ελένη, εμπνευστές των ομωνύμων βραβείων.

Πριν την έναρξη των εκδηλώσεων διαβάστηκαν σύντομα βιογραφικά σημειώματα των τιμούμενων προσώπων και απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες.

Συγκινητικά ήταν επίσης τα λόγια του κου Παπακωστόπουλου,  της Ελένης Κολοκυθά και ο χαιρετισμός που αναγνώστηκε από τον κο Γιώργο Κουζη εκ μέρους του κου Βασίλη Πατσιοκώστα για τον καλό του φίλο Αλέκο Κολοκυθά.   

Στην συνέχεια τα παιδιά του Αλέκου και της Μαρίας Κολοκυθά  ολοκλήρωσαν το πρώτο μέρος της εκδήλωσης με την απονομή των χρηματικών βραβείων  στους νεοεισαχθέντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Κλείνοντας τον λόγο πήρε η ορχήστρα του κου Μπάρκα ώστε να αρχίσουν οι χοροί που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
       
Βλάχος Π Δημήτρης.
Ασπρόπυργος 18/8/18