Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Απρίλιος 2016

Στις 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του συλλόγου μας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Με την συντροφιά της ξεναγού μας κας Κασσάνδρας Ποριώτη ενημερωθήκαμε για τα εκθέματα και την ιστορία τους.


Κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε σχετικά με:
  •  την προϊστορική συλλογήΑποτελείται από μοναδικά έργα τέχνης, αντιπροσωπευτικά των μεγάλων πολιτισμών που άνθησαν στον Αιγαιακό χώρο από την 7η χιλιετία έως και το 1050 π.Χ. Περιλαμβάνει έργα της νεολιθικής εποχής, της πρώιμης και της μέσης εποχής του χαλκού από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και την Τροία. Τα σημαντικότερα εκθέματα είναι οι θησαυροί των βασιλικών τάφων των Μυκηνών, τα περίφημα κυκλαδικά μαρμάρινα ειδώλια και οι θαυμάσια διατηρημένες τοιχογραφίες της Θήρας.


 ·  την συλλογή γλυπτών

Παρουσιάζει την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής από τον 8ο αιώνα π.Χ έως τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Τα γλυπτά που την απαρτίζουν, αποτελούν αριστουργήματα και σταθμούς στην ιστορία της τέχνης, προέρχονται από την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη και τα νησιά του Αιγίου. Η συλλογή περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα παγκοσμίως σύνολα πρωτότυπων έργων πλαστικής, όπως αυτά της αρχαϊκής εποχής, με σημαντικότερη την ομάδα των Κούρων, καθώς και το μοναδικό σε αριθμό και ποιότητα σύνολο επιτύμβιων ανάγλυφων της κλασικής εποχής, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται οι περίφημες στήλες της Ηγησούς, της Σαλαμίνας και της Ιλησού.

  
 ·    την συλλογή αγγείων και μικροτεχνίας

Τα εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές σε νεκροταφεία του Κεραμικού και της Βάρης, σε ιερά όπως των Ηραιών του Άργους και της Περαχώρας, της Όρθιας Αρτέμιδος στην Σπάρτη, της Ακροπόλεως των Αθηνών και του Καβείριου των Θηβών. Η παρουσίαση τους κατά χρονολογική σειρά ακολουθεί την εξέλιξη της ελληνικής κεραμικής από τον 11ο αιώνα π.Χ έως και τα ελληνικά χρόνια.

  •  την συλλογή χρυσών κοσμημάτων και αργυρών σκευώνΗ τέχνη της Ελληνικής χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας αντιπροσωπεύεται με την έκθεση περίτεχνων χρυσών κοσμημάτων και αργυρών σκευών. Παρουσιάζονται περίπου 600 έργα θαυμαστά για την λεπτότητα, την κομψότητα και την τεχνική εκτέλεσης από την γεωμετρική εποχή έως τα ρωμαϊκά χρόνια (9ος αιώνας π.Χ – 4ο αιώνα μ.Χ).
  

  • την συλλογή χαλκώνΗ συλλογή χαλκών είναι μία από τις πλουσιότερες του κόσμου. Φημίζεται κυρίως για τα μεγάλα πρωτότυπα χάλκινα αγάλματα όπως ο Ποσειδώνας ή Δίας του Αρτεμισίου ο έφηβος του Μαραθώνα, ο έφηβος των Αντικυθήρων, ο «κελητίζων παις» του Αρτεμισίου, αλλά και μικρότερα έργα, όπως ο γνωστός μηχανισμός των Αντικυθήρων, ειδώλια και αγγεία. Τα περισσότερα από τα χάλκινα έργα ήταν αναθήματα σε μεγάλα Ελληνικά ιερά όπως του Διός στη Δωδώνη, της Αθηνάς στην Ακρόπολη, του Διός στην Ολυμπία, του Απόλλωνος στο Πτώον  Βοιωτίας, τυο Θαυλίου Διός στην Θεσσαλία κ.α.

  •  την συλλογή Σταθάτου


Τα 970 έργα που συγκροτούν, κυρίως μικροτεχνήματα από ποικίλα υλικά καλύπτουν το μακρό χρονικό διάστημα από την μέση επόχή του Χαλκού έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.  •  την συλλογή Αιγυπτιακών αρχαιοτήτων


Τα έργα παρουσιάζονται κατά χρονολογική σειρά, καλύπτουν όλο το φάσμα του Αιγυπτιακού πολιτισμού από την ρχή των προδυναστικών χρόνων (5000 π.Χ) έως και τους χρόνους της ρωμαϊκής κατάκτησης (30 π.Χ – 395 μ.Χ) και αντιπροσωπεύουν όλες τις εκφάνσεις της τέχνης, αγάλματα, στήλες, αγγεία, σαρκοφάγους, μούμιες, πορτραίτα Φαγιούμ, μικροτεχνήματα και κοσμήματα.